Reiskosten

Als ik bij je langs kom, reken ik buiten Eindhoven reiskosten. Is dat eerlijk?

Werk aan de treinIeder die mij inhuurt en me vraagt om mijn werk buiten mijn woonplaats Eindhoven te doen, betaalt daar reiskosten voor. Dat is op zich normaal. Alleen declareer ik daarbij niet mijn kosten voor het openbaar vervoer, maar de helft van mijn normale uurloon voor de duur van de reis.

Sommige mensen zijn daar verbaasd over. Het is natuurlijk ook vervelend als je me wil inhuren, en toevallig in Groningen zit, waardoor je beduidend meer lijkt te betalen dan wanneer je me naar Eindhoven had willen laten komen. Dat is toch niet eerlijk?

Ik wil je hier graag uitleggen waarom ik reiskosten vraag, en waarom dat niet alleen goed is voor mij, maar ook voor jou.

Ik zou een probleem hebben als ik niet een deel van mijn uurloon zou vragen voor reistijd. Ik werk voor heel Nederland, en als ik een klus in Leeuwarden heb ben ik de halve dag onderweg, ook als die klus maar een uurtje duurt. Ik moet dus wel geld vragen voor mijn tijd, ook als ik die in trein of bus doorbreng, want ik zal ook op die dag gewoon mijn rekeningen en mijn eten moeten betalen.

Het zou echter niet fair zijn als je me betaalt terwijl ik niets doe. Dat is dan ook niet aan de hand. Terwijl ik reis, ben ik gewoon voor je aan het werk.
En daardoor betaalt een organisatie aan de andere kant van het land wel meer reiskosten, maar minder aan voorbereidingstijd dan een club bij mij om de hoek: ik kan een deel van de voorbereiding immers tijdens het reizen doen.
Omdat werken in de trein minder efficiƫnt is dan werken in mijn kantoor, reken ik voor werken tijdens reizen maar de helft van mijn uurtarief.

Zo zie je dat die reiskosten niet alleen goed zijn voor mij, maar ook voor jou.

Geef een reactie