Vrijwilligers “Nieuwe Stijl”

Er zijn meer vrijwilligers dan ooit tevoren. Maar veel non-profitorganisaties hebben steeds meer moeite om die vrijwilligers te vinden, en vooral, om die voor langere tijd aan zich te binden. Wat is er aan de hand?
Er zijn op dit moment meer vrijwilligers dan twintig jaar geleden. Dat gaat goed. Maar het is wel zo dat op dit moment ongeveer 30% van de vrijwilligers een “vrijwilliger Nieuwe Stijl” is. En dat aantal is groeiende.
Ook jij hebt daar al mee te maken, of krijgt er in de toekomst mee te maken.

Wat is dat dan, de vrijwilliger Nieuwe Stijl?

Dat zijn mensen die wel iets voor je willen doen, maar die zich niet voor langere tijd willen vastleggen.
Met taken als elke week op een vast tijdstip koffie inschenken voor de mensen die bloed komen doneren bij Sanquin, kun je niet bij ze terecht.
Zoek je echter een vriendengroep die je locatie een verfbeurt kan geven of iemand die je helpt met het opzetten van je nieuwsbrief? Dan kunnen vrijwilligers Nieuwe Stijl hun kennis of vaardigheden kortdurend voor je inzetten.

Vrijwilligers Nieuwe Stijl willen vooral datgene doen waar ze talent voor en plezier in hebben, maar op een flexibele manier.
Vrijwilligers Nieuwe Stijl hebben bovendien een wat andere motivatie dan traditionele vrijwilligers, voor wie de motivatie soms niet meer is dan “dat je dit gewoon hoort te doen”.
Ze willen graag bijdragen aan een betere wereld, maar dit moet wel te combineren zijn met werk, gezin en andere hobby’s. Klussen met een kop en een staart zijn daarom aantrekkelijker. Omdat er ook in goede-doelen-land ontzettend veel keuze is, willen ze de vrijheid behouden om van club naar club te kunnen switchen.

Toch kunnen vrijwilligers Nieuwe Stijl wel vaste vrijwilligers worden, maar zij zullen dit vaak pas besluiten als ze ervan overtuigd zijn geraakt dat werken bij jouw club toch echt heel gezellig is. Door ook bij een kortere klus te investeren in de persoonlijke relatie met de vrijwilliger, heb je meer kans dat deze blijft hangen of vaker in te zetten is voor een klus.
Aangezien er langzaamaan steeds meer vrijwilligers nieuwe stijl komen, en steeds minder traditionele vrijwilligers, zul je er iets mee moeten.
Je zult dus moeten kijken hoe je sommige taken zo kunt opknippen dat ze gedaan kunnen worden door iemand die binnen komt hollen en ook zo weer weg is. En je zult ook moeten kijken hoe je vrijwilligers nieuwe stijl motiveert.

Het is zeker niet gezegd dat je minder aan vrijwilligers nieuwe stijl hebt, je zult er alleen anders mee om moeten gaan.

Wil je meer weten over waar je die vrijwilligers Nieuwe Stijl kunt vinden, hoe je hun interesse kunt wekken, en hoe je ze aan je organisatie bindt? Dan is dit misschien iets voor je.

Geef een reactie