MVO

AKADesign en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

 

Keurmerk Duurzame Ondernemer 2013Gemeente Eindhoven heeft AKA Design in 2013, net als in 2011 en 2012 beloond voor ons duurzaam ondernemerschap.

Op 27-3-2013 hebben we uit handen van Joost Helms (wethouder duurzaamheid) een zilveren exemplaar van het Keurmerk Duurzame Ondernemer 2013 in ontvangst genomen. Het is leuk om deze erkenning te krijgen.
Lees hier meer. Overigens hebben we ook kritiek, die je hier kunt lezen: kritiek 2011 en kritiek 2012. Het Keurmerk is in mei 2016 (voorlopig) opgeheven. Daar zijn we niet rouwig om, aangezien er met kritiek te weinig gedaan werd.

Echte duurzaamheid

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is ons op het lijf geschreven. MVO is voor ons meer dan een modewoord en meer dan alleen een spaarlampje ophangen.

– Dat blijkt onder andere uit de keuze van onze klanten. Wij werken niet voor bedrijven die naar onze mening onaanvaardbare sociale of milieuschade veroorzaken. Daarentegen zijn wij trots dat onze klanten de wereld dagelijks beter en mooier maken, en wij daar ons steentje aan hebben kunnen bijdragen.

– Wij kiezen bewust voor openbaar vervoer of vervoersmiddelen die minder dan 1 liter benzine per 35 km verbruiken.

– Natuurlijk gebruiken wij groene stroom én gas, gebruiken we geen airco of andere energieslurpers, printen we zo min mogelijk en is 99% van onze communicatie electronisch ipv op papier. We werken waar mogelijk met open source software en scheiden het weinige afval wat we hebben.

– Wij vinden de rechten van de mens te belangrijk om ons er afzijdig van te houden. Daarom strijden we actief voor het beschermen van die rechten, onder andere door privacy online te verdedigen, door stelling te nemen in discussies over netneutraliteit, door concepten te ontwikkelen die de woningmarkt kunnen verbeteren, en door vrijwilligerswerk.

– Wij doneren minstens 5% van onze tijd aan ideëele doelen (en vaak veel meer). De afgelopen jaren waren dat onder andere een campagne van Bits of Freedom, de Nacht van de Vervanging, Vluchtelingen in de Knel en gratis workshops tijdens het Open Innovatie Festival.

– Wij experimenteren regelmatig met alternatieve economievormen zoals waardebepaling achteraf.

– Er is eigenlijk maar één gebied waarop we graag een stap extra zouden willen zetten: computeronderdelen worden vaak onder zeer slechte omstandigheden geproduceerd. Helaas kunnen we in ons vak echt niet zonder die dingen 😉 Heb je nog een tip over milieu- en mensvriendelijk geproduceerde computers dan horen we graag van je!

Wij zien ons bedrijf als meer dan alleen een vehikel om geld mee te verdienen. Wij denken dat je als mens aan deze planeet kunt bijdragen, in alles wat je doet, ook via je werk.
We hebben allemaal sociale overwaarde; tijd en materiaal waar we eigenlijk niets mee doen. Tegelijk zijn er veel mensen en doelen die tekorten hebben. Door die zaken met elkaar te verbinden kun je op een makkelijke manier veel bereiken.
Idealisme en gewoon je boterham verdienen kunnen daarbij uitstekend samengaan.

AKA Design doneert een klein jaarlijks bedrag aan Bits of Freedom. Help ook!

Eén gedachte over “MVO

  1. Pingback: Opnieuw beloond met Keurmerk Duurzame Ondernemer | AKA Design

Reacties zijn gesloten.