60% gebruikt mobiel internet

Zes op de tien internetters gebruikt dit jaar mobiele apparatuur zoals smartphones en tablets, een verdrievoudiging sinds 2007, en 1,5 miljoen shopt mobiel. Wat betekent dat voor jouw website?

De meerderheid van de internetters doet dat tegenwoordig ook mobiel.
Toch zijn veel websites niet leesbaar op een smartphone. Daarmee hebben die websites een groot bord op hun deur hangen: “Mobiele internetters lusten wij hier niet, ga alsjeblieft weg en kom nooit meer terug.”
Zorg dat jij dat niet tegen je bezoekers zegt!

Eerst wat cijfers

Zes op de tien internetters gebruikt in 2012 mobiele apparatuur zoals smartphones en tablets, een verdrievoudiging sinds 2007. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekendgemaakt.
Bovendien hebben alleen al in de eerste helft van 2012 anderhalf miljoen Nederlanders een aankoop gedaan via een mobiele telefoon of tablet. Dat is twee keer zo veel als een jaar eerder. De verwachting is dat dit aantal nog in 2012 doorgroeit naar 2 miljoen.

Vorig jaar ging de helft van de internetgebruikers mobiel online. Dit jaar zijn er in Nederland 12,4 miljoen internetgebruikers. Dat is 96 procent van alle 12- tot 75-jarigen.

Het gebruik van mobiel internet is vooral onder jongeren van 12 tot 25 jaar sterk toegenomen. In 2012 gaat 86 procent van deze leeftijdsgroep regelmatig mobiel online, tegen 21 procent in 2007. Maar ook in andere leeftijdsgroepen is het mobiele internetgebruik in de afgelopen jaren fors toegenomen. Onder 64- tot 75-jarige internetters is het gebruik van apparatuur als smartphones met 21 procent het laagst, maar ook bij hen is dus bijna een kwart mobiel online.

Smartphone
Vooral de smartphone (47 procent) is populair om mee online te gaan, gevolgd door de laptop (34 procent) en de tablet (19 procent).

Wat betekent dit voor jou?

Of je doelgroep nu bestaat uit 12-jarigen of 75-jarigen, je kunt simpelweg niet meer om mobiel internet heen. Nu zelfs onder de doelgroep 64/75 jaar bijna een kwart mobiel internet, is het echt zaak dat je website daarvoor geschikt is.

Toch is een enorm aantal websites nog steeds niet te lezen op een smartphone of tablet. De layout valt uit elkaar, of erger nog: je kunt niet naar beneden scrollen waardoor hele lappen tekst verdwijnen.

Tot voor kort was je website voor mobiel geschikt maken, een kwestie van je voorbereiden op de toekomst. Maar dat stadium zijn we inmiddels voorbij. Die toekomst, daar zitten we nu midden in.

Check dus NU of je website wel leesbaar is op smartphones en tablets.
De beste manier daarvoor is om het gewoon op allerlei verschillende soorten smartphones en tablets uit te proberen, maar aangezien niet iedereen een iPhone, Android, Blueberry en een hele trits aan tablets in huis heeft, kun je ook een online check doen. Bijvoorbeeld hier.

Is er inderdaad een probleem, en laadt je website niet goed mobiel? Neem dan alsjeblieft contact op. Ik help je graag aan een werkend design.

1 gedachte op “60% gebruikt mobiel internet

  1. Intussen is het al weer 2013. En zijn de cijfers veranderd.

    Hierboven (in 2012) was het nog zo dat de meerderheid van de internetters wel eens mobiel internette. Maar het gaat snel!

    En dus is het in 2013 al zo dat de meerderheid van het internetverkeer mobiel is.
    Websites worden vaker vanaf een smartphone of tablet bekeken dan vanaf een desktop of laptop.

    Dus… echt tijd om je website responsive te maken!

Geef een antwoord