Zelfstandig? Pas op voor identiteitsfraude!

Hoe voorkom je dat een ander leningen op jouw naam aanvraagt?

Ben je ZZP’er en heb je een website?
Dan ben je verplicht om je BTW nummer op je website te vermelden. Daarmee vraag je echter om identiteitsdiefstal…

BTW en BSN

Het BTW nummer van zelfstandigen bestaat al sinds jaar en dag uit je BSN nummer (ja, dat nummer op je paspoort wat vroeger SOFI nummer genoemd werd). De belasting pakt simpelweg je BSN nummer en voegt er een simpele code aan toe: B01 of B02.

Iedereen kan dus je BSN nummer uit je BTW nummer opmaken.
En daar zit het probleem.

Wat is identiteitsdiefstal?

Als een ander jouw BSN nummer kent, je naam en adres weet, kan hij identiteitsdiefstal plegen. Hij kan bijvoorbeeld leningen aanvragen of goederen bestellen op jouw naam.

Fijn, als jij rekeningen, boetes en andere ellende krijgt terwijl je van niks weet, en zelf niks gekregen hebt…

Als er identiteitsdiefstal tegen je wordt gepleegd is het enorm gecompliceerd om daar uit te komen. Het is vaak een proces van jaren voor je er van af bent; en al die tijd staan deurwaarders bij je op de stoep als je die ander zijn rekeningen niet betaalt.

Overheid stimuleert identiteitsdiefstal

Het compleet achterlijke is echter dat de wet vereist dat je op je bedrijfswebsite zowel je naam, adres als BTW nummer vermeld. Openlijk.
Ook op al je facturen moet je BTW nummer staan.

Belasting: burgerservicenummer als spelletje

Belasting: burgerservicenummer als spelletje

Daarmee dwingt de overheid je niet alleen om enorme risico’s te nemen, maar schendt de overheid bovendien haar eigen wetten. Het is namelijk ook zo dat je je BSN nummer alleen met de overheid mag delen… Maar aangezien je BTW nummer eigenlijk hetzelfde is, ben je volgens de wet zowel fout bezig als je je BTW nummer wel op je website zet, als wanneer je dat niet doet…
De wet dwingt je dus om linksom of rechtsom de wet te schenden.

Fake oplossing

De oplossing van de meeste ZZP’ers is simpel: gewoon stiekem je BTW nummer NIET vermelden op je website, alleen op je facturen.
Websites worden namelijk nauwelijks gecontroleerd, en de kans op een boete is bijzonder klein. Facturen worden wel gecontroleerd als je bezoek van de belasting krijgt.
Daarmee kunnen al je klanten aan de hand van je factuur nog steeds identiteitsdiefstal plegen, maar hopelijk zijn je klanten stuk voor stuk te vertrouwen…

Dat lost echter nauwelijks wat op. Niet iedereen kent al zijn klanten goed, en bovendien kun je tegenwoordig geen iDeal meer op je website installeren zonder BTW vermelding. Aanbieders zoals banken, mollie en sisow controleren namelijk je website, en weigeren iDeal als je BTW er niet op staat.

Wat te doen?

Ik ben aan het kijken of we dit met zijn allen niet gewoon kunnen veranderen.

Om te beginnen heb ik de belasting maar eens gevraagd of ze me niet gewoon een ander BTW nummer konden geven, eentje waar mijn BSN nummer niet uit op te maken valt. Vrijbit heeft een voorbeeldbrief gepubliceerd die je daarvoor kunt gebruiken.
Helaas kreeg ik nul op rekest. Ze weigeren.

Inmiddels heb ik overlegd met een hoop privacy organisaties. Tot en met diensten die onder de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding vallen aan toe. Stuk voor stuk (dus ook de overheidsdiensten) reageren ze positief. Ze geven me gelijk en vinden het belangrijk: BTW nummers zouden geen BSN nummers meer mogen bevatten. Maar ze hebben er ook geen tijd voor om het zelf op te pakken. Logisch, want privacy staat op alle fronten onder druk.

Daarom kaatsen ze de bal terug: Gaaf als ik er zelf iets aan wil doen.
Ze hebben ook een raad: probeer de Tweede Kamer te bereiken zodat de wet veranderd wordt.

Nou, dat moet dan maar.

Ik wil dus proberen de politiek te interesseren om deze idiote BTW-BSN koppeling ongedaan te maken. Liefst op een vloeiende manier. Zodat iedereen zijn oude BTW-nummer kan blijven gebruiken zolang hij of zij wil (en je dus niet meteen al je briefpapier kan weggooien), maar je ook zodra je wil op een simpele manier een nieuw BTW-nummer aan kunt vragen. Eentje waarmee identiteitsfraude tot het verleden behoort.

En jij?

Hoewel het me eerder is gelukt om de wet aangepast te krijgen (voor een volslagen ander onderwerp) is dat nog niet zo makkelijk. Ik heb dus hulp nodig.
Om te beginnen zal ik moeten aantonen naar de politiek toe, dat mensen dit interessant vinden. Dat er draagvlak voor een verandering is.

Vind jij dat je BTW-nummer niet meer gebruikt zou moeten kunnen worden voor identiteitsfraude? Reageer dan hieronder! Laat weten dat ook jij dit belangrijk vind, en spread the word…

Zou je zelf willen helpen om de wet op dit punt te veranderen? Of heb je ideeën over hoe we dit zouden moeten aanpakken? Extra tof, laat dan zeker iets weten!
Post je idee, of als je wil helpen, laat alsjeblieft weten wat je kunt inbrengen en op welk vlak je wil helpen.

Maar ook met een simpel “Juist, verander die ellende!” ben ik blij!

Ik ben benieuwd naar je reactie!

————————-

Mini update:
Ik heb intussen contact met het PvdA Kamerlid Astrid Oosenbrug, die vragen aan het stellen is aan de verantwoordelijke ministers. Erg tof dat zij dit dossier heeft opgepakt! We moeten nog zien wat er uit gaat komen.

58 gedachten over “Zelfstandig? Pas op voor identiteitsfraude!

 1. Mini update: Ik heb intussen contact met het PvdA Kamerlid Astrid Oosenbrug, die vragen aan het stellen is aan de verantwoordelijke ministers. Erg tof dat zij dit dossier heeft opgepakt! We moeten nog zien wat er uit gaat komen.

 2. Ik ben het helemaal met je eens! Ik ben al jaren voorzichtig met dat nummer vanwege de link met het BSN. Het zou erg fijn zijn als ik een ander nummer kon aanvragen.

  • Wat zij bedoelde w.s. is dat identiteitsfraudeurs met jouw bsn (afgeleid van website of factuur) gaan werken bij een werkgever en dat jij vervolgens de belastingdienst op je dak krijgt over afdragen belasting.

   • Ik sprak haar net even, en ze bedoelde in elk geval heel andere dingen dan de journaliste van nu.nl begreep… We willen bijvoorbeeld ook niet dat het BTW nummer geheim wordt, maar dat het losgekoppeld wordt van je BSN nummer.
    Het zou zo moeten zijn dat starters voortaan direct een BTW nummer krijgen wat niet op je BSN is gebaseerd. En dat bestaande zelfstandigen de keuze krijgen of ze hun oude nummer willen behouden (met alle risico’s van dien, maar dat scheelt wel weer briefpapier vervangen ed), of een nieuw nummer willen.

 3. Inmiddels heeft Plasterk toegezegd met zijn collega van Financiën te gaan praten. Praten is goed, maar een oplossing is beter. Dit moet echt de wereld uit!

  • Klopt! Ik heb net weer even met Astrid Oosenbrug gesproken. De minister zal de uitslag van het overleg met Financiën via een brief aan de Kamer mededelen.
   Laten we hopen dat daar de oplossing al in staat. Maar zo niet, dan gaan we vrolijk verder met kamervragen stellen.

 4. Goed artikel en inderdaad een vreemde stap van de overheid om BSN te koppelen aan BTW. Helaas zijn er nog veel misverstanden over privacygevoelige gegevens als het BSN nummer, niet in de laatste plaats veroorzaakt door tegenstrijdige wet- en regelgeving van de overheid zelf. Veel succes met je actie!

 5. Nooit eerder bij stil gestaan, maar het lijk mij wel nodig dat er actie wordt gevoerd om fraude of identiteitsdiefstal te voorkomen. Compliment voor het duidelijke verhaal en de vasthoudendheid tot nog toe!

 6. Ik ben het er helemaal mee eens, ook ik voel me er niet prettig bij dat iedereen zomaar mijn BSN nummer heeft. En dus gemakkelijk indemniteitfraude kan plegen.
  Heb je al een petitie over dit onderwerp gemaakt?

  • Hoi Barry!
   Nee, ik ben al direct in gesprek met politici. Een petitie lijkt dus vooralsnog niet nodig. Die komt pas in beeld als de gesprekken die ik nu heb op niets uitdraaien.
   Dankjewel Nico, Willem en Barry!

 7. Ik heb zelf een webwinkel met ongeveer een half miljoen bezoekers per jaar. Mijn BSN nummer staat op de website, facturen en in emails. Vanwege de fiscale voordelen van een eenmanszaak ga ik niet over op een BV. Dat mijn BSN nummer de hele wereld over gaat is onbegrijpbaar! Mijn BSN nummer logischerwijs dan ook niet meer uit te wissen voor criminelen.

  Het lijkt mij een goed plan om de ondernemers die jarenlang hun BSN hebben vermeld (weggegeven!) op facturen en websites een nieuw BSN nummer te geven. Het oude BTW nummer kan dan gebruikt blijven worden en identiteitsdiefstal met het nieuwe nummer kan dan uitgesloten worden.

 8. Hoi Wouter, dank voor je reactie!
  Nadat de Tweede Kamer unaniem onze motie aannam, was het aan staatssecretaris Weekers om die uit te voeren. Daartoe is de regering (en dus ook de staatssecretaris) niet verplicht, en het had er alle schijn van dat Weekers niet veel zin had.
  Maar zoals je weet is Weekers er niet meer, en heeft Eric Wiebes zijn baan overgenomen. Wat staatssecretaris Wiebes met dit verhaal gaat doen is nog onduidelijk, maar ik heb er wat meer hoop op.
  Hopelijk komt er snel meer duidelijkheid!

 9. Het artikel is inmiddels 2 jaar oud en ik constateer dat er inmiddels nog geen enkele verbetering is aangebracht. Ik krijg overal kastjes/muren, of helemaal geen antwoord. Belastingdienst (geen antwoord), CBP (dank voor het signaal, we zullen zien wat we er mee doen. U wordt niet op de hoogte gehouden), Fraudehelpdesk (hier zijn wij niet voor), nogmaals Belastingdienst (probeert u eens een kamerlid aan te schrijven), Kamerlid (geen antwoord), en nog wat instanties. Nu komt nogmaals de belastingdienst en als dat nergens toe leidt de Nationale Ombudsman. Conclusie: de overheid weet je alleen te vinden als ze weer eens een bank overeind moeten houden. Hun eigen beleid over identiteitsfraude nemen ze niet serieus.

   • Hoi,

    Jazeker, zij raadden eerst aan contact op te nemen met het Ministerie van Financiën. Tweemaal mee gecorrespondeerd. In het kort: ander nummer is te duur en teveel gedoe voor alle partijen en het valt allemaal wel mee. Ik denk dat het gebagatelliseerd wordt. Nu maar weer terug naar de Ombudsman. Benieuwd of er ook actuele cijfers zijn van BSN fraude. Komende vakantie zullen wel weer nieuwe DigIDs worden aangevraagd nu de brievenbus makkelijker kan worden geplunderd. En in het ziekenhuis ben ik nog nooit om mijn paspoort gevraagd. Medische fraude is zeker het proberen waard.

    Groet,
    Albert-Jan

    • Albert-Jan, de cijfers die ik noem van het ministerie van Financiën heb je zeker al gevonden? Die zijn serieus genoeg, lijkt me zo.

     FNV-Zelfstandigen zouden me helpen om nieuwe cijfers te verzamelen, te lobbyen en in contact te komen met mensen die daadwerkelijk via deze regeling met identiteitsfraude te maken hebben gehad. Helaas kwam daar allemaal weinig van, ze leken toch vooral interesse te hebben om de credits voor de motie weg te kapen (hoewel ze daar geen enkele rol in hebben gespeeld)
     Er is nog wel een onderzoekje geweest, maar dat stelde niet veel voor, en uiteindelijk lukte het zelfs niet om iemand van hen een keer irl te spreken te krijgen.

     Het zou super zijn als jij het weer een stap verder kunt brengen – ooit komen we er dan met zijn allen wel.
     Hou me alsjeblieft op de hoogte!

  • Tja, de zin die je daar kopieert is uiteindelijk helaas het enige gevolg van de motie waaraan ik eind 2013 heb meegeschreven…

   Wiebes heeft namelijk uiteindelijk de motie niet uitgevoerd.

   Waar de belastingdienst voor het indienen van de motie nog beweerde dat publicatie van je BTW nummer op je website wél verplicht is, is men intussen van mening veranderd. de regels van de EU zijn zeer interpretabel, dus daar kom je niet veel verder mee.
   Goed, zou je zeggen, zo lang de belastingdienst het zo losjes interpreteert is er geen probleem.

   Helaas:
   -de payproviders (die je nodig hebt als je bijvoorbeeld iDeal op je website wil) eisen nog steeds wel een openbaar BTW nummer op je site;
   -de alternatieven die de belastingdienst aandraagt gelden niet voor iedereen die direct zaken of diensten verkoopt via de website, zoals bijvoorbeeld webwinkels, omdat je dan pas het BTW nummer zou geven als de bestelling al is gedaan. Je kunt hier de details lezen, uitgelegd door een jurist:
   https://ictrecht.nl/internetrecht/btw-nummer-moet-wel-website-zzp-er/ ;
   -je hebt nog steeds te maken met het BTW (=BSN) nummer op je facturen, wat niet fijn is als je niet al je klanten persoonlijk kent.

 10. Is het een idee om het bij de ombudsman neer te leggen. Via het parlement lijkt het niet te gaan werken. Als de ombudsman een uitspraak doet, dan wordt het moeilijker om het te negeren. Maar dat moet iemand doen die al bij de belastingdienst een alternatief nummer heeft gevraagd. (anders kost het vermoedelijk een half jaar voor de belasting antwoord geeft.)
  Het is het proberen waard, lijkt mij.

 11. Of, als tijdelijke maatregel, het BTW-nummer vermelden, maar het Sofinummer daarin doorstrepen. Ik vermoed dat de rechter het hier nog moeilijk mee heeft. Het BTW nummer staat er en het Sofinummer is onleesbaar gemaakt. Voldoet aan alle wettelijke eisen, toch?

  • Het sofinummer bestaat niet meer, maar is het BSN geworden. Als ik hier even mijn BTW nummer zonder BSN nummer mag geven:
   NL00B01.
   Dat is overigens exact hetzelfde nummer als 90% van de zelfstandigen.
   Er zijn er ook die dan NL00B02 of NL00B03 hebben, als ze een tweede of derde zaak hebben…

   Ik vrees dat dat niet genoeg gaat zijn 🙂

 12. Ik moet in Engeland een training geven. De organisator zorgt voor mijn hotel, maar voor de boeking is een kopie paspoort nodig. Dus ik stuur:
  -kopie paspoort, met BSN *wel* doorgestreept
  -factuur, met BSN *niet* doorgestreept

  Hollandse logica!

  Groet,
  Albert-Jan

 13. Best wel eng. Met alleen het BSN van een zzp’er krijg je bij VIES naam en adres cadeau: http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/
  Heel die VIES kom ik in de discussies over dit onderwerp niet tegen. BSN’s zijn ook nog eens voorspelbaar (ivm elfproef, en oplopend uitgegeven), en met 1 miljoen zzp’ers heb je dus binnen een paar minuten de NAW + BSN van een willekeurige Nederlander.

 14. Helaas, niet echt. D66 heeft dezelfde motie nog een keer opnieuw geschreven, ingediend en laten aannemen. Wiebes gaat daar waarschijnlijk weer dezelfde reactie opgeven: dat hij hem weigert uit te voeren.

 15. Het BSN moet simpel weg geheim blijven. Zeker gezien het feit dat identiteitsfraude nog niet goed aangepakt worden. Als slachtoffer heb je heel veel last hiervan. Het BTW nummer moet niet een makkelijke weg zijn om persoonlijke BSN nummers te verkrijgen. Het zou verboden moeten worden! Ik pleit ook voor een BTW nummer die niet gelinkt is aan je BSN nummer.

 16. Ik wil ook een BTW nummer dat niet gekoppeld is aan mijn BSN nummer. Waarom is dit iets wat zo lang moet duren. Iets wat zo fraudegevoelig is en zo regelmatig gebeurd had toch al lang aangepast moeten worden?

  Ik zet mijn pincode en digi-d code toch ook niet op mijn website?

 17. … en toch moet het BSN nummer geheim (kunnen) blijven. Het is toch te belachelijk voor woorden dat het ene deel van de overheid zegt dat je er voorzichtig mee moet zijn, en zelfs een kopie-id appje heeft gemaakt waarmee je het BSN onzichtbaar kunt maken…. En het andere deel van de overheid je verplicht om het aan de grote klok te hangen.
  HOU VOL !!
  NL123456789B01 🙂

 18. Sinds kort ben ik een klein bedrijfje gestart naast mijn baan in loondienst. Dus ook een BTW-nummer aangevraagd. Dat nummer kwam mij erg bekend voor… Inderdaad, mijn BSN dus. Ik vond het maar vreemd, want was dit nummer wat ik juist altijd angstvallig afgeschermd moest houden van de overheid en moest doorstrepen als ergens een kopie van mijn identiteitsbewijs nodig was en nu verplicht in de openbaarheid moest slingeren? Even googlen en dat leverde deze website op. Ben dus niet de enige die dit een zeer vreemde gang van zaken vind. Helaas zie ik ook dat er dus al een paar jaar strijd is gevoerd, zonder succes. Hopelijk gaat het toch een keer veranderen.

 19. Onacceptabel ! Ben sinds kort zelfstandig en dan zie opeens je volledige BSN nummer als een BTW nummer ?!? Mensen dit is strikt privé dit zou niet mogen.

 20. Iets voor de aankomende verkiezingen om op te pakken? Ik ben ook net ZZP’er en help graag mee, zag mijn BTW nummer en weiger dit op mijn website te vermelden.

  • Ik zit helaas al tot over mijn oren in andere thema’s op dit moment… Maar als je zoiets zou oppakken en zelf een serieuze campagne op zou zetten, geef ik er graag extra ruchtbaarheid aan!

Geef een reactie