Keurmerk Duurzaam Ondernemen 2013!

Joepie! Alweer heeft gemeente Eindhoven ons beloond met het Keurmerk Duurzaam Ondernemen!

Gisteravond kreeg ik uit de handen van wethouder Joost Helms het zilveren Keurmerk Duurzaam Ondernemen 2013. Het is voor het derde jaar op rij dat ik het keurmerk krijg.
(2011: zilver – 2012: brons – 2013: zilver.)
Een leuke erkenning!

Maar wat maakt AKA Design dan zo duurzaam?

Keurmerk Duurzame Ondernemer 2013 zilverIk denk dat duurzaamheid meer is dan zo min mogelijk milieuvervuiling veroorzaken. Naast het milieu is sociale duurzaamheid net zo belangrijk.

Mijn ideaal

Ik streef naar een wereld waarbij iedereen gelijke toegang heeft tot welvaart, waar we niet meer proberen de baas over elkaar te spelen, waarin ieder neemt naar zijn behoefte en geeft naar zijn vermogen, waar we grondstoffen niet meer sneller opmaken dan de natuur ze kan maken, waarin afval niet meer bestaat, en waarin het economische groeimodel is verlaten (omdat de aarde onbeperkte groei simpelweg niet toelaat).

Dat klinkt nogal utopisch. Dat is het ook. Maar hoe moet je weten waar je wilt lopen als je niet weet waar je heen wil?

De wereld nu

Op dit moment zie je overal initiatieven ontstaan, vooral binnen de wereld van co-creatie en sociale overwaarde. Mensen die niet alleen maar willen doorgaan zoals ze gewend zijn, en die evenmin alleen maar willen protesteren tegen wat ze verkeerd vinden. Maar die vooral ook iets positiefs willen opbouwen.
Ook bedrijven, die geen zin meer hebben in winstmaximalisatie en gezeur van aandeelhouders als enige drive. Bedrijven die idealen willen verwezenlijken, de wereld willen versleutelen en beter maken, en intussen daarbij hun brood verdienen.

Daar sluit ik me graag bij aan.

Ik vind dat duurzaamheid niet alleen maar betekent dat je dingen moet LATEN. Dingen niet moet doen. (Niet of minder moet vervuilen bijvoorbeeld)
Echte duurzaamheid is juist positief!
Het gaat er om wat je wel doet.

In mijn geval betekent dit, dat ik probeer om mijn ecologische voetafdruk zo dicht mogelijk bij 0 uit te laten komen, terwijl ik tegelijkertijd heel veel dingen wel doe.
Dingen die soms raar zijn voor een bedrijf.
Vrijwilligerswerk bijvoorbeeld. Of stelling nemen in maatschappelijke debatten.

Het gaat immers niet alleen om mij, of om mijn portemonnee. Iedereen heeft ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid, ook ik als bedrijf. Die dien ik te nemen.
Sterker nog: dat is stiekem mijn hoofddoel.
Ik ben een bedrijf begonnen omdat ik de wereld wil verbeteren.
Ouderwets? Dat zal dan wel 🙂
Mijn doel is om die utopie van echte duurzaamheid dichterbij te brengen, en tegelijkertijd mezelf van een inkomen te voorzien.

De praktijk

Wat is in 2012 dan het effect geweest van het bestaan van AKA Design?

Niet negatief

 • Ik werk niet voor klanten die de wereld in mijn ogen onaanvaardbare sociale- of mileuschade toebrengen. In 2012 heb ik daarom dan ook een klant geweigerd.
 • AKA Design is volledig CO2 neutraal.
 • Alles met 100% groene energie, ook gas, ook hosting (en geen sjoemelstroom)
 • Papierloos kantoor en nagenoeg geen afval (in 2012 vier dozen waarvan 3 gevuld met recyclebaar papier – ook ik krijg post)
 • Vervoer: bewust autoloos. CO2 uitstoot door bijvoorbeeld openbaar vervoer wordt dubbel gecompenseerd via bosspaarplan. In 2012 werd er 108 kilo CO2 opgeslagen in levend bos, en 49 kilo via vervoer uitgestoten. Ik heb opgeteld dus alles bij elkaar effectief 59 kilo CO2 uit de lucht verwijderd in plaats van er aan toegevoegd. (wereldwijd nog geen druppel op een gloeiende plaat, maar toch)
 • Huisvesting: de bouw en sloop van werk- en kantoorruimte is één van de meest vervuilende activiteiten die er zijn. Daarom werk ik bewust kantoorloos, vanuit huis.
 • De ecologische voetafdruk van AKA design is kortom nagenoeg 0. Het enige probleem ligt hem in het feit dat ik niet mijn werk kan doen zonder een computer, en die worden helaas niet milieuvriendelijk geproduceerd. Daarom compenseer ik dit via vrijwilligerswerk.

Positief!

 • AKA Design werkt alleen voor klanten die de wereld geen onaanvaardbare milieu- of sociale schade toebrengen. Maar wat veel leuker is, is dat bijna al mijn klanten de wereld echt een stukje beter maken!
  Ik ben dan ook bijzonder trots op mijn klanten! 🙂
 • Vrijwilligerswerk: AKA Design stelde zijn expertise en tijd in 2012 gratis beschikbaar voor:
  • Vluchtelingen in de Knel (website, marketingadvies, E-zine, cursussen)
  • Divers welzijnsonderneming (ontwerp logo sociale media)
  • Bits of Freedom (campagne en donatie)
  • Kenya Project Etten-Leur (meer donateurs werven voor goed doel)
  • Vredesburo Eindhoven (E-book online marketing)
  • Meerdere starters: advies opstarten eigen bedrijf
  • FNV-Zelfstandigen: meedenken over regelgeving en vakbondsorganisatie
  • Digitale Stad Eindhoven: donatie.
  • Deelname mini symposium Toegankelijkheid Gemeenschappelijk Wonen
  • Zie ook de oproep onder aan deze pagina!
 • Maatschappelijk debat
  • AKA Design heeft Menzis zo ver gekregen dat zij heeft gezegd (in tegenstelling tot eerdere mededelingen) dat leefstijl geen invloed zal hebben op de keuze van Menzis om behandelkosten te vergoeden. Dat is een breuk met een publiciteitsoffensief wat Menzis eerder richting politiek inzette.
  • Mede door lobby van AKA Design worden er kamervragen gesteld aan minister Plasterk over identiteitsdiefstal dankzij door overheid verplicht BTW/BSN nummer van zelfstandigen. De strijd is nog niet gestreden en is nog bezig.
  • Samen met vele anderen heeft AKA Design succesvol campagne gevoerd tegen Amerikaanse privacybeperkende wetsvoorstellen SOPA en PIPA.
  • Samen met vele anderen heeft AKA Design succesvol campagne gevoerd tegen dreigend downloadverbod voor consumenten
  • Verder bemoei ik me momenteel met:
   • privacy op Facebook
   • rechten van vluchtelingen en uitgeprocedeerden
   • Europese auteursrechten, internetvrijheid en privacy
   • woonbeleid kabinet
   • echte groene energie in plaats van sjoemelstroom

Uitreiking van het Keurmerk Duurzame Ondernemer door wethouder Helms (links)
Klik op de foto voor een overzicht van alle winnaars.

 

Gratis hulp!

Wil je met jouw non-profit organisatie ook gratis gebruik maken van mijn diensten? Ik heb in 2013 nog ruimte voor één club / project die ik gratis kan helpen. Stuur me een mailtje waarin je uitlegt wie je bent, wat je doet, om wat voor een project het gaat, en waarom je niet kunt of wilt betalen voor mijn hulp en het toch belangrijk is dat je die krijgt. Ik kies uit de aanmeldingen de beste, en help die voor niks!

Testimonial uit onverdachte hoek

Ik schreef hierboven al dat ik een klant geweigerd heb omdat ik geen organisaties wil helpen die onaanvaardbare sociale- of milieuschade veroorzaken. Dit was de reactie van die geweigerde klant:

“(…)Het is goed om te zien dat voor jou MVO meer is dan een USP. Het is immers moeilijk genoeg om in deze wereld je idealen voor de baten uit te laten gaan. Wij houden van mensen die voor hun idealen staan en gaan. De wijze waarop je hierin een fundamentele keuze maakt dwingt dan ook respect af. (…)“

En die reactie dwong dan weer veel respect af bij mij. 🙂 Het werd een prettige discussie die ons allebei aan het denken zette, en waarbij we het allebei logisch vonden dat van een samenwerking geen sprake kon zijn.

Ik ben vast niet de enige die sommige klussen niet aanneemt uit principe. Hoe zit dat bij jou, heb jij wel eens geweigerd iets te doen omdat je het er echt niet mee eens was?

Geef een reactie