Politieke Agenda Tracker

Wil je als NGO het politieke beleid beïnvloeden, heb je een burgerinitiatief lopen of is er een andere reden waarom je wilt weten wanneer een bepaald onderwerp in de 1e of 2e Kamer aan bod komt? Dan is er nu een handige tool voor je!

Vandaag geen tip over hoe je makkelijker meer klanten (cq vrijwilligers/donateurs) kunt krijgen, maar wel over hoe je gemakkelijker je werk kunt doen. Want wat als een deel van je werk er uit bestaat dat je in de gaten wilt houden wat de politiek van plan is en welke wetswijzigingen er aan zitten te komen?

Politieke Agenda Tracker

Het onvolprezen Bits of Freedom heeft de Politieke Agenda Tracker ontwikkeld.

Een tool die heel simpel en erg handig werkt. Je vult de zoekwoorden van je interesse in, en de tool zoekt in de agenda’s van de Eerste en Tweede Kamer of één van die onderwerpen binnenkort op de agenda staat. Dat scheelt je een heleboel gezoek als je steeds opnieuw op een hoop woorden de beide agenda’s moet checken.

Extra fijn is dat je jouw persoonlijke combinatie van zoekwoorden niet steeds opnieuw hoeft in te voeren, maar ze gewoon op kunt slaan via een cookie. Zodat je een week / maand later niets opnieuw hoeft in te vullen, maar alleen maar op de zoekknop (“filter”) hoeft te drukken – en hopla, daar staat alles al wat voor jou interessant is.
En ook fijn dat gebruik van de tool gratis is.

Voor wie is dit interessant?

  • NGO’s als bijvoorbeeld Greenpeace. Zij kunnen bijvoorbeeld de parlementaire agenda’s filteren op zoekwoorden als milieu, kolencentrale, vervuiling, zonnecel, groene energie, kernenergie, uitsterven, enzovoorts.
    Kun je mooi nog net op tijd voor de behandeling een (handtekeningen)actie plannen of een open brief versturen!
  • Burgers en bedrijven die willen weten welke wetswijzigingen er aan zitten te komen, of die de politieke besluitvorming willen beïnvloeden.
    (Ik wil zelf bijvoorbeeld graag weten wanneer de Kamer eindelijk iets gaat veranderen aan het feit dat zelfstandigen hun BSN nummer openbaar op hun website moeten zetten)
  • Iedereen die wil weten wanneer een bepaald onderwerp in het parlement besproken gaat worden.

Je kunt hier de Politieke Agenda Tracker vinden.

Geef een reactie