Een kleine handleiding over het schrijven van teksten voor je website. Deze keer geen tips over hoe je goede webteksten schrijft, maar wel een handleiding over opmaak, Word, en ook maar meteen over hoe je teksten van je oude website kunt kopiëren om ze te hergebruiken voor je nieuwe website.
Dit is deel twee van de handleiding:
Hoe bereid je je teksten en plaatjes voor om ze op je website te kunnen zetten? (zelfs al zou je een halve digibeet zijn)
Deel 1 ging over plaatjes en vind je hier.
Zoek je tips over het schrijven van goede webteksten? Die vind je hier.
Vandaag:
Deel 2: Hoe maak je teksten geschikt om ze op je WordPress website te zetten?
(deze handleiding is gericht op Windows en WordPress gebruikers, maar is ook grotendeels geschikt voor mensen die met andere software werken)
De meeste mensen werken in Word. (Of, als je slim bent en je geld liever in je zak houdt, in Writer van Open Office.) Prima voor je tekstdocumenten, maar helaas niet om teksten te maken voor webpagina’s.
Ik krijg vaak teksten voor een website van klanten aangeleverd die in Word zijn gemaakt, en die vol opmaak zitten. Liefst ook nog met inspringende teksten die niet met de knop inspringen zijn gemaakt, maar met honderden spaties.
Als ik die teksten zo in een webpagina zou plakken, zou de hele opmaak van de website er aan gaan. En dus begint er dan een tijdrovend en saai klusje… waarvan ik je nu ga leren hoe je het zelf kunt doen 😉
(Dat hoeft niet hoor. Ik wil het ook best doen, maar dat kost me wel meer tijd en dus kun je geld besparen door het zelf te doen. Als je dat wilt.)
Word en Writer verzinnen namelijk een hoop opmaak code, die je mee kopieert als je de tekst in je website wilt plakken. En internet begrijpt helaas niks van al die code.
Als je WordPress gebruikt voor je website, zit daar een speciale “paste from Word” knop op, maar ook die kan niet alle onzinnige opmaak voorkomen.
Zonde, wat dat conflicteert met de opmaak waar je webdesigner zo zijn best op heeft gedaan. Lettertypes worden ineens veranderd, de code wordt een rommeltje, en als je later op de hele website een paar opmaakveranderingen door wilt voeren, blijft de helft van de teksten ineens op de oude opmaak staan.
Laat Word en Writer daarom lekker zitten als je voor internet aan de gang gaat.
Kladblok is een programma wat ook op elke Windows computer zit, en wat simpelweg geen opmaak functie heeft. Precies wat we zoeken dus.
Schrijf je kale teksten in Kladblok als je liever eerst op je computer werkt voor je alles online zet. De opmaak voeg je later gewoon toe, als je de teksten kopieert van Kladblok naar WordPress.
Ga nou niet smokkelen he? Als je ineens een hele hoop spaties in gaat voegen, mag je die straks weer fijn één voor één verwijderen. Dat schiet dus niet op. Die inspringing of dat genummerde lijstje kun je straks in WordPress toevoegen, nu is dat niet nodig.
Kladblok vind je op je Windows computer via start > alle programma’s > bureau-accessoires.
Heb je al teksten in Word?
Geen probleem. Selecteer (Ctrl A) en kopieer (Ctrl C) je tekst in Word, plak (Ctrl V) hem in Kladblok. Selecteer hem nu in Kladblok opnieuw, en copy/paste hem in WordPress.
Zo weet je zeker dat je geen overbodige of conflicterende opmaak meeplakt.
Heb je teksten die je wilt kopiëren van je oude naar je nieuwe website?
Als je oude website ook in WordPress is gemaakt, doe je dat met exporteer- en importeerfuncties. Hopperdeflop.
Maar wat nu als de oude website in een ander systeem is gemaakt zonder exporteerfunctie?
Dan zul je misschien handmatig moeten gaan kopiëren en plakken.
Let wel: onderstaande tips zijn alleen handig bij niet al te grote websites, of als het systeem waarop de website werd gemaakt zo archaïsch is dat er geen andere mogelijkheid is.
Begin met je navigatiestructuur.
Wellicht heb je een uitgebreide website met een hoop pagina’s. Om het overzicht te bewaren kun je een mapje per pagina aanmaken.
(niet aan te raden als het om honderden pagina’s gaat!)
Stel bijvoorbeeld dat je website Mijn Oude Website heet en deze structuur heeft:
- Home
- Mijn diensten
- Dienst A
- Uitleg Dienst A
- Direct Dienst A bestellen
- Dienst B
- Dienst C
- Dienst A
- Wie ben ik?
- Contact
Je maakt dan op je computer de hoofdmap Mijn Oude Website aan, vervolgens daarbinnen de submap “Home”, “Mijn Diensten”, “Wie ben ik” en “Contact”.
In de map “Mijn Diensten” maak je weer de mappen Dienst A t/m C aan.
En in map “Dienst A” weer de submappen “Uitleg Dienst A” en “Direct Dienst A bestellen”.
Die mappen ga je straks vullen met de tekst en plaatjes (per pagina in het goede mapje)
Dan vind je makkelijker terug welke tekst en welke pagina waar onder valt.
Om ook nog een navigatieoverzicht te bewaren waarbij je niet alle mappen in hoeft te duiken, kun je het beste een Wordbestand aanmaken (dat ga je toch niet in je nieuwe website plakken, maar dan heb je wel een overzicht)
Nu de inhoud kopiëren
Ook hier geldt: Word is een slechte om je teksten zelf mee te bewaren, omdat het allerlei onzinnige opmaak toevoegt waar internet niks mee kan. Daarom kun je het beste je teksten zonder opmaak bewaren, als kale teksten zonder koppen/plaatjes/links.
Dat is helaas wel wat gedoe, omdat je dan later die opmaak, plaatjes en links in WordPress weer moet toevoegen, maar dat is niet anders: kopiëren met opmaak geeft alleen maar extra werk.
Het beste kun je ook hier Kladblok gebruiken. Met Kladblok sloop je de opmaak er direct uit.
Selecteer met je muis de teksten die je wilt kopiëren, en plak ze in een Kladblokbestand. Sla elke tekst steeds op met de naam van de pagina als bestandsnaam. (bijvoorbeeld home.txt)
Eventuele links zijn dan ook uit je tekst verdwenen. Die kun je er in de tekst handmatig onder plakken door rechts op de link te klikken > snelkoppeling kopiëren > plakken in je Kladbloktekst. (bijvoorbeeld achter de tekst van de link tussen haakjes)
De plaats waar plaatjes horen kun je in de tekst in kladblok bijvoorbeeld aangeven met (*).
Dan weet je straks in WordPress waar je de plaatjes en links weer terug in moet voegen.
Nu de plaatjes
De plaatjes gaan we ook steeds in de goede map bewaren. De plaatjes van de homepagina horen dus in de map “Home”. Dan kun je makkelijk terugvinden welk plaatje bij welke pagina hoort.
Door rechts op een plaatje te klikken en te kiezen voor “afbeelding opslaan als…” kun je elk plaatje in de goede map van de goede pagina opslaan.
In elke map staan dan dus straks de losse plaatjes van die pagina, een .txt bestand met de tekst van de pagina, en eventueel andere mappen van de pagina’s die onder deze pagina vallen (zoals Dienst A onder Mijn Diensten valt)
Voorbeeld
Duizelt het je een beetje? Ik heb hier een simpel voorbeeld voor je, waarbij de mappenstructuur, het navigatieoverzicht en de inhoud van de map “Wie ben ik” zijn voorgedaan.
Het is een zip bestand wat je kunt downloaden en uitpakken met bijvoorbeeld 7Zip, als dat niet al automatisch lukt zodra je het opgeslagen hebt.
Sterkte met dit vervelende monnikenwerkje!
Ik weet hoe je je voelt, want ik heb dit ook vaak genoeg voor een klant gedaan. Kun je me nu natuurlijk ook laten doen. Vind ik niet erg, want af en toe is een saai klusje eerlijk gezegd wel even fijn als je de hele dag creatief werk doet.
Aan de andere kant, als je geld wilt besparen is dit een klusje waar je mij nu niet meer bij nodig hebt.