Opstelten: stop veiligheid online!

Minister Opstelten geeft het eindelijk toe: hij wil niet cybercrime, maar cybersecurity aanpakken, en dat doet hij dan ook.

De afgelopen tijd regent het voorstellen die enorm slecht voor een vrij en open internet zijn.

Zo wil minister Opstelten:

 • Dat de overheid in jouw computer mag inbreken, daar alles mag lezen en kopiëren, en er zelfs kwaadaardige software op mag achterlaten.
 • Dat de overheid dat ook mag doen in andere landen, zelfs als het verboden is in die landen. (Een fijne uitnodiging aan landen als China en Iran om dan maar hetzelfde hier te komen doen)
 • Dat je alleen nog je gegevens op je computer of in je mail mag versleutelen als je desgevraagd meteen de sleutel aan onze overheid geeft.
 • Dat de overheid moet samenwerken met schimmige bedrijfjes, die vervolgens dus ook in jouw computer mogen neuzen en je mail mogen onderscheppen: politie, defensie, geheime diensten én private bedrijven moeten het samen doen.
  Huur een spion!
  Een gaaf artikel daar over vind je op Vrij Nederland.
 • Tenslotte heeft staatssecretaris Van Rijn een voorstel in de maak voor een identificatieplicht op internet, zodat jongeren online geen alcohol meer kunnen bestellen. Het gebruiken van die eID-kaart staat nadrukkelijk open voor willekeurig welk bedrijf, waarmee je van mijlen ver ziet aankomen dat bijvoorbeeld kranten en fora zullen gaan eisen dat je je identificeert voor je je mening mag posten.
  Toch is het mijns inziens zeer wezenlijk voor de vrijheid van meningsuiting dat mensen die ook anoniem kunnen doen, zonder bang te hoeven zijn voor represailles.

Maar Opstelten is daar in deze overheidspublicatie dus eindelijk eerlijk over.
Hij wil namelijk cybersecurity niet verbeteren, maar aanpakken.
Zoals je doodslag aanpakt, of terrorisme.
Of zou hij cybersecurity nog hoger op de agenda willen hebben?

Ik wil maar weer eens mijn steun voor Bits of Freedom uitspreken. Help ze onze privacy online te verdedigen, zodat internet ook over een paar jaar nog iets voorstelt!

Wat denk jij, is er een groot verschil tussen de aanpak van Obama en die bij ons?

Eén gedachte over “Opstelten: stop veiligheid online!

Geef een reactie