Is jouw website groen?

Internet verbruikt veel stroom. Daardoor wordt er ook veel CO2 uitgestoten. Hoe zorg je nu het beste dat je website milieuvriendelijk is?

AKA Design vindt het milieu belangrijk. Niet voor niets heb ik de afgelopen drie jaar steeds het Keurmerk Duurzame Ondernemer gekregen. Ik raad mijn klanten dan ook groene hosting aan.
Waarom?

Een klant van mij twijfelde laatst over het nut van groene hosting.
Hij zei: “Ik heb me laten uitleggen dat vooral het gebruik van beeld / geluid / film, veel dataverkeer oplevert. Dat vraagt veel stroom. Voorkom onnodig dataverkeer en je doet meer dan een groenestroomleverancier kan doen. ’t Is een visie die mij wel aanspreekt.”

Hoe zit dat nou?

Ik vroeg me af of je thuis groene stroom hebt. Zoja, dan wil je blijkbaar dat jouw stroomgebruik niet tot extra vervuiling leidt.
In dat geval is het handig om te weten dat bijvoorbeeld alleen Google al ongeveer 1,4 miljoen kilo C02 uitstoot per dag, en dat de hele IT sector wereldwijd evenveel uitstoot als het wereldwijde vliegverkeer. Specifiek in Nederland wordt er evenveel energie verbruikt in onze datacenters als in al onze huishoudens bij elkaar.
Het lijkt me logisch dat als je kiest voor groene stroom thuis, je dat ook doet voor je internet.

Sustainable Internet

Wat betreft de opmerking van mijn klant:
Aan de ene kant heeft hij gelijk. Het is waar dat dataverkeer stroom kost, en het is waar dat tekst minder dataverkeer geeft dan video.
Je zou dataverkeer kunnen vergelijken met gewoon verkeer.
Een kale webpagina met een enkel plaatje is dan een zuinig nieuw autootje, en een video op een hoge resolutie is een dikke vrachtwagen. Natuurlijk stoot de vrachtwagen meer CO2 uit.
Zorgen dat je alleen tekst en kleine plaatjes online zet ipv video, heeft dus wel wat effect.

Aan de andere kant kun je je afvragen waarom je een website hebt.
Ik stel me zo voor dat je doel is om zoveel mogelijk mensen in aanraking met het onderwerp van je website te brengen. Dat lukt alleen als je website makkelijk vindbaar en aantrekkelijk is en mensen er graag op rondstruinen. In sommige gevallen hebben kleine lichte autootjes dan geen zin: dan stoot je wel vervuiling uit terwijl je toch je doelen niet haalt, en je dus net zo goed thuis had kunnen blijven.

En bovendien had mijn klant ongelijk.
Want er is ook nog een ander vervoermiddel: de fiets. Helemaal groen, stoot geen CO2 uit.
De fiets op internet, dat is internet met groene stroom.
En wat is nu de grap van internet: Op internet zijn een auto, een vrachtwagen en een fiets even snel. En op internet kun je met de fiets evenveel vervoeren als met die grote vrachtwagen. Je kunt namelijk je zware video’s net zo makkelijk (en zelfs ongeveer even duur) hosten met groene stroom.

Dit is wel even belangrijk om te beseffen: groene stroom wil niet zeggen dat je minder CO2 uitstoot. Echt groene stroom wil zeggen dat je helemaal geen CO2 uitstoot.

Laten we eens wat preciezer kijken.

 

Wat gebruikt er eigenlijk allemaal stroom als je internet?

 • Jouw computer
  Om te beginnen gebruikt je computer (of je tablet of smartphone) natuurlijk stroom. Vooral oudere computers en beeldschermen kunnen behoorlijke slurpers zijn.
  Waar je die computer voor gebruikt maakt niet zo heel veel uit; het gaat er vooral om dat hij aan staat. Voor tekst, mail of een complexe website met filmpjes gebruikt hij ongeveer evenveel stroom. Pas als je met externe grafische kaarten zware spellen gaat spelen, gaat het stroomverbruik echt omhoog.

 

 • De internetprovider voor het dataverkeer
  De website die je op je computer bekijkt, wordt door een internetprovider naar je computer verstuurd. Dat noem je dataverkeer. Dataverkeer kost natuurlijk stroom. Hoe zwaarder de pagina, hoe meer dataverkeer.
  Op volgorde van heel weinig naar veel dataverkeer: tekst, plaatjes, muziek, video.
  Een A4tje aan tekst is bijvoorbeeld ongeveer 3 kB, terwijl een minuut Youtube video (op de hoge 720 HDTV-resolutie) al 15 MB is.
  Het vergroenen van internetproviders is een nieuw fenomeen, wat nog in ontwikkeling is. Er valt daardoor nog veel te verbeteren. Op dit moment ben je het beste af met KPN en alle daaraan gelieerde providers (Telfort, Hi en XS4All)
  Op gepaste afstand volgen Ben en Vodafone. (bron)

 

 • De webhoster waar de website staat
  De website die je bekijkt moet, voor hij naar je toegestuurd kan worden, ergens gehost worden. (zeg maar: ergens opgeslagen staan)
  Op een server. Die servers, en de datacenters waar ze in staan, hebben stroom nodig, en veel ook. Vooral de koeling van de servers vergt enorm veel.
  Het doet er daarbij in verhouding niet zoveel toe hoeveel informatie er opgeslagen wordt. Veel belangrijker is het dat die servers de hele tijd allerlei berekeningen moeten uitvoeren. Dat gebeurt vooral bij programmeertalen die werken met serverside scripting. Een voorbeeld van zo’n serverside scripting taal is php, wat bijvoorbeeld onder de motorkap van alle WordPress websites zit. Die berekeningen moeten ook worden uitgevoerd  als het om pure tekst zonder plaatjes of video gaat.
  De server moet namelijk allerlei onleesbare programmeercode (php) omzetten in een website met een tekst die je bezoekers kunnen lezen. Dat doet de server in principe bij elke pagina die je bezoekt opnieuw. Hoe meer berekeningen, hoe meer koeling en hoe meer stroom nodig is.
  Dat gaat om veel meer stroom dan bij het pure dataverkeer.
  Gelukkig heb je hier wel ruim de keuze: er zijn genoeg webhosters te vinden die groen zijn.
  Groene hosting betekent ten eerste dat de datacenters anders gekoeld worden, waardoor je veel meer energie bespaart dan door online een autootje ipv de vrachtwagen te nemen. Ten tweede betekent echt groene stroom dat je hosting geen CO2 uitstoot. Zelfs al zou je in een dikke roestige tank rondrijden, dan nog wordt het broeikaseffect dus niet erger door jou.
  Dat effect is veel groter dan video’s achterwege laten.

 

 • Er zijn ook nog indirecte milieueffecten.
  Zo bevat zowel je computer, smartphone als de server allerlei zware metalen, en is de productie van die apparaten erg vervuilend. Helaas staat recycling in deze industrie nog in de kinderschoenen.
  Aan de andere kant zijn er ook veel positieve effecten. Zo printen mensen bijvoorbeeld veel minder dankzij internet, en is er veel minder vervuiling doordat veel mensen vaker thuis werken en dus niet de auto hoeven pakken. Ook de vervuiling die je veroorzaakt als je een DVD koopt is bijvoorbeeld veel groter dan wanneer je dezelfde video op Youtube bekijkt. (Wel is het zo dat die winst verloren gaat als je die ene video heel vaak op Youtube bekijkt, omdat de film dan steeds opnieuw moet worden geladen)

Groene Hosting

Kortom: de meeste stroom en CO2 uitstoot gaat hem zitten in de twee zaken waar je zelf gelukkig het meeste invloed op hebt: namelijk

 1. de computer die je gebruikt om te internetten
 2. en de hoster waar je website draait.

Of je op je website plaatjes of video hebt staan, maakt uiteindelijk niet zo heel veel uit.
Of je huishouden en vooral je webhoster op groene stroom draait, maakt daarentegen wel veel uit.

 

Welke hoster moet ik dan hebben?

Er is een ruime keuze van webhosters als het om groene stroom gaat.
Vroeger waren die enorm duur, maar dat is gelukkig sterk aan het veranderen. Alleen in het bodemsegment van de superprijsvechters zoals Webreus vind je geen groene hosters. (Maar Webreus moet je sowieso niet hebben, omdat websites die je bij hen host enorm traag zijn en regelmatig zelfs urenlang onbereikbaar)

Vanaf het lagere middensegment is de keuze ruim genoeg. Bij Cleanbits vind je een totaaloverzicht.
(Overigens: als je AKA Design invult beweert Cleanbits dat het geen groene hosting betreft, maar dat is een fout. We zitten bij Yourhosting en die is, ook volgens Cleanbits, wel degelijk groen.)

Mijn aanraders op dit moment? Zowel op het punt van goede, betaalbare en betrouwbare hosting, als vanuit groene overwegingen zou ik op dit moment (2013) kiezen voor Yourhosting of Byte.nl.

 

Groen en sjoemelstroom

Nu is er nog wel één ding van belang: niet alle groene stroom is echt groen.
In Nederland kun je heel makkelijk groene stroom krijgen. Dat is echter in de meeste gevallen sjoemelstroom: grijs opgewekte stroom uit kolen-, gas- of atoomcentrales.
Er worden certificaten ingekocht om die stroom toch groen te mogen noemen. Maar eigenlijk is dat een gematigde vorm van oplichterij.
Die certificaten worden namelijk meestal gekocht in Noorwegen, waar al 80 jaar bijna 100% groene stroom in waterkrachtcentrales wordt geproduceerd. De Noren verbruiken die groene stroom gewoon zelf, maar verkopen de certificaten die ze daarvoor krijgen voor een schijntje aan energiebedrijven wereldwijd. Nederlandse energiebedrijven kopen die certificaten, waarmee ze hun grijs gemaakte stroom ineens groen mogen noemen, zonder dat die werkelijk groen is. Groen gebakken luchthandel dus.

Gelukkig zijn er uitzonderingen. Greenchoice, Windunie en Readthuys produceren wel echt groene stroom in plaats van sjoemelstroom. (gegevens van 2013)
Je kunt hier heel makkelijk zien waar de stroom van jouw energiebedrijf nu echt vandaan komt.

Heel fijn: je kunt zo makkelijk kiezen welke energieleverancier jouw huishouden écht groene stroom kan leveren.

Maar heel vervelend: je kunt dan wel heel makkelijk opzoeken welke webhosters groen zijn, maar je kunt bijna nooit zien of ze écht groene stroom of sjoemelstroom gebruiken. Dat is helaas dus nog de zwakte in heel dit verhaal.
Wel is het zo dat bij veruit de meeste groene stroomleveranciers (ook die van sjoemelstroom) op zijn minst een deel van hun stroomproductie wel echt groen is. Het is dus altijd beter dan gewone grijze stroom.

Bij de internetproviders kun je wel opzoeken wie er echt groen is en wie sjoemelstroom of grijs gebruikt. Zo blijken KPN, Telfort, Hi, XS4All, Ben en T-Mobile Nederland echt groene stroom te gebruiken, terwijl Vodafone en UPC sjoemelstroom gebruiken. Maar als het om CO2 gaat, is de groene stroom in je eigen huis of werkruimte, en je webhost, van groter belang dan je internetprovider.

 

En wat als ik nou helemaal geen CO2 wil uitstoten?

Tja… je hosting, je dataverkeer en je huishouden kun je groen regelen. Maar vaak weet je niet zeker of je groene webhost echt groene stroom of sjoemelstroom gebruikt, waar ook deels grijze stroom in zit.
Natuurlijk mag je jezelf best op de borst kloppen als je je huishouden en hosting groen hebt geregeld. Wat mij betreft ben je nu klaar en goedgekeurd door de Nederlandse vereniging van Huisvrouwen! 😉

Maar mocht je een echte nerd zijn net zoals ik, dan kan je ook nog een klein stapje verder gaan.
Ik bereken eens per jaar wat ik zo ongeveer aan CO2 uitstoot met mijn bedrijf. Niet alleen met dataverkeer, maar ook met vervoer naar klanten, verwarming, stroom op mijn kantoortje, enzovoorts. En dat compenseer ik dan, door te zorgen dat er extra bos wordt aangeplant.
Omdat ik sowieso al bijzonder weinig uitstoot, hoeft dat helemaal niet veel te zijn. In mijn naam is er (via Greenchoice) intussen 90 m2 oerbos aangeplant. En dat is meer dan genoeg om mijn CO2 uitstoot te compenseren, juist omdat mijn huishouden en website op groene stroom en gas draaien.

Als je die extra groene kilometer nou liever niet wilt lopen, pak dan het laaghangend fruit en neem een groene webhost. Dat is een moeite van niks en het scheelt enorm veel vervuiling!

Eén gedachte over “Is jouw website groen?

Geef een reactie