Hebben we de wet veranderd? BSN en BTW

Reden voor een feestje!
Zoals je misschien weet ben ik al dik anderhalf jaar bezig omdat ik de wet veranderd wil zien. En dat lijkt nu te gaan lukken!

Vandaag heeft de Tweede Kamer met algemene stemmen een motie aangenomen waar ik mede input voor leverde.
In de motie staat dat het BTW nummer van ZZP’ers niet meer uit hun BSN nummer mag bestaan.

Victorie?
Ik hoop het!
Maar wat is er aan de hand?

BTW nummer zelfstandigen = BSN

Ondernemers moeten hun BTW nummer op hun website vermelden. En op facturen.
Probleem: bij een ZZP’er is dat BTW nummer gelijk aan hun BSN nummer (je weet wel, uit je paspoort). En als je mijn naam, adres en BSN nummer kent, kun je zelfs leningen in mijn naam afsluiten.

Een idioot en onnodig risico op identiteitsdiefstal dus, nota bene gecreëerd door de staat. Want je kunt net zo goed BTW nummers uitdelen die niets met je BSN te maken hebben.

Hoe het avontuur begon

Anderhalf jaar terug wilde ik iDeal op mijn website integreren voor de verkoop van mijn E-book. Maar het bleek dat betaalproviders die je dan nodig hebt, allemaal eisen dat je dan openbaar je BTW nummer vermeld op je website. Sterker nog, de wet eist dat je dat doet zodra je een website hebt als ondernemer.

Zoals mensen die mijn schrijfsels een beetje bijhouden wel weten, vind ik juist als online marketingadviseur en webdesigner, privacy online erg belangrijk.

Ik had al verhalen gehoord over mensen wiens identiteit gestolen was. Mensen die steeds boetes kregen voor misdrijven die door iemand anders begaan was, iemand die zich voordeed als hen. Mensen die rekeningen kregen voor spullen die ze zelf nooit besteld of gekregen hebben. Zelfs mensen die er achter komen dat iemand anders een lening heeft afgesloten op hun naam.
Dat kon gebeuren doordat de identiteitsdief hun naam, adres en BSN nummer wist.

Mooi dat ik dus niet in het openbaar mijn BTW / BSN nummer op mijn website wilde zetten!
Ik vertrouw mijn klanten. Dus met het BTW/BSN nummer op mijn facturen had ik nog niet zo’n probleem. Hoewel… de klanten die mijn E-book kopen ken ik lang niet allemaal… dus ook daar zit een aardig risico.

Ik begon organisaties te bellen. Het leek zo onnodig dat het BTW en BSN nummer hetzelfde is. Dat kunnen toch ook aparte nummers zijn? Hier kon toch vast iemand iets aan doen?

Veel mensen aan de telefoon

 • Ik begon met de belastingdienst. Die wilden dat ik een bezwaar indiende en officieel vroeg om een nieuw BTW nummer, niet op mijn BSN gebaseerd.
  Dat deed ik, met een voorbeeldbrief van Vrijbit. Maar vervolgens oordeelde de belasting dat ik pech had en met mijn oude nummer moest leven.
 • Toen belde ik mijn vakbond, de FNV Zelfstandigen. Die had op dat moment echter geen interesse.
 • Toen probeerde ik het bij allerlei privacy organisaties. Stichting Vrijbit, Bits of Freedom, enzovoorts. Die hadden wel interesse, en vonden het erg gaaf dat ik er mee bezig was. Maar ze hadden het ook veel te druk om dit op te pakken. En dat begrijp ik eerlijk gezegd wel, want er is veel aan de hand op privacy gebied, en ook ik vind de ellende rond NSA en AIVD veel belangrijker. Ze hielpen me wel met nieuwe adressen waar ik het kon proberen. En ze raadden me aan om zelf de politiek op te zoeken.
 • Ik heb zelfs met het bureau van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding gebeld. Want die gaat ook over online communicatie met de overheid, waar BTW en BSN onder vallen. Ook zij gaven me gelijk, konden er zelf niets mee, en raadden me aan om zelf naar de politiek te stappen.
 • Intussen stroomden de steunbetuigingen van collega-zelfstandigen binnen – ik moest hier misschien gewoon maar mee doorgaan.

finger-print_02

Dan zelf naar de politiek

Tja, als niemand je wil helpen, kun je natuurlijk bij de pakken gaan neerzitten… maar waarom zou je eigenlijk?

Ik ben mensen die ik in de politiek ken gaan mailen. Een Tweede Kamerlid van het CDA die ooit bij me in de klas heeft gezeten. Die reageerde niet. Een gepensioneerd ex-Tweede Kamerlid van D’66, toevallig tevens moeder van mijn ex. Die was net op vakantie. PvdA gedeputeerde Paul van Liempd. Die reageerde wel, en bracht hulp.
Hij bracht me in contact met Astrid Oosenbrug, PvdA Kamerlid met (in de woorden van minister Plasterk) buitengewone interesse “voor alles waar een stekker aan zit”.

Astrid bleek goud waard. Ze heeft het probleem opgepakt, beet zich vast en liet niet meer los. Samen bedachten we een fatsoenlijk alternatief voor het huidige BTW nummer:

 • Nieuwe zelfstandigen moeten automatisch een BTW nummer krijgen wat niet aan hun BSN nummer is gekoppeld
 • Bestaande zelfstandigen moeten de keuze krijgen of ze hun oude BTW nummer willen houden (in verband met administratieve lasten) of een nieuw nummer los van BSN.

Kamervragen

Astrid Oosenbrug begon met vragen te stellen aan minister Plasterk.
De uitkomst was teleurstellend.

Plasterk beweerde in zijn antwoord zelfs dat het BSN nummer geen persoonskenmerken bevat en dus niet privacygevoelig is. (dit terwijl je BSN nummer nog persoonlijker is dan je naam).
Ook schreef Plasterk dat ondernemers niet verplicht zijn om hun BTW nummer op hun website te vermelden.
Grappig: op exact dezelfde dag als dat Plasterk dit zei, schreef de belastingdienst juist dat ondernemers wel degelijk verplicht zijn om hun BTW nummer op hun website te zetten.

Erg fijn was dat jurist Mathieu Paapst daarop een goed artikel schreef waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe het nu wel zit. En belangrijker nog, na wat overleg besloot Astrid het er niet bij te laten zitten.

Motie BSN / BTW

Astrid Oosenbrug bracht vandaag haar motie in stemming, gebaseerd op ons overleg. Precies waar ik op hoopte, precies de punten die je hierboven vindt.
En, heel geweldig, Astrid verkreeg steun van de VVD voor ons voorstel. En dus een Kamermeerderheid.
Vanmiddag was de stemming… en de Kamer heeft met algemene stemmen de motie aangenomen!

Hoe nu verder?

We zijn nog niet klaar. Het kabinet kan een motie naast zich neerleggen.

Maar ik hoop er op dat staatssecretaris Weekers de motie overneemt en uitvoert. Want:

 • Heel de Tweede Kamer staat achter onze motie, inclusief zijn eigen partij
 • Minister Plasterk heeft al aangegeven dat er vanuit zijn ministerie geen beletsel is
 • Ook belastingspecialisten zien niet in waarom je het BTW- en BSN nummer niet zou kunnen loskoppelen
 • De overheid voert nota bene zelf een campagne waarin ze burgers oproept om hun BSN nummer vooral niet met iedereen te delen.

Toch, helemaal zeker is het nog niet.

Alvast vieren - BTW en BSN nummer worden hopelijk losgekoppeld

Joepie!

En toch ontkurk ik vast de champagne. De hele Tweede Kamer is overtuigd! Dat is vast een dikke overwinning en een feestje waard.

Veel dank aan Astrid Oosenbrug, Paul van Liempd en de vele steunbetuigingen die ik heb ontvangen!

Proost! 🙂

2 gedachten over “Hebben we de wet veranderd? BSN en BTW

Geef een reactie