Strijden tegen identiteitsfraude – Eindhovens Dagblad

” ‘Niets te verbergen’ staat op het T-shirt van Eindhovenaar Bas Thijs. Daaronder fictieve gegevens als rekeningnummer, saldo en laatste operatie (aambeien verwijderen)”
Artikel in het Eindhovens Dagblad over de strijd van AKA Design tegen identiteitsdiefstal van ZZP’ers.

Vandaag (10-12-2013) stond er een leuk stukje in het Eindhovens Dagblad over ons succesje vorige week.
Lees hier het artikel.

Het artikel is van de hand van Petra Bies, de foto is van René Manders, en het artikel is gepubliceerd in het Eindhovens Dagblad. (Helaas alleen op papier en niet in de online editie te lezen, daarom met toestemming een scan van het artikel: Strijden tegen identiteitsfraude.)

Strijden tegen identiteitsfraude

Voor wie het gemist heeft:

Anderhalf jaar terug ontdekte ik een probleem

Ik ergerde me behoorlijk aan het feit dat de overheid je vertelt dat je je BSN nummer (dat nummer uit je paspoort) niet zomaar met iedereen moet delen, in verband met identiteitsfraude – maar tegelijkertijd zelfstandigen verplicht om hun BTW nummer op hun website en facturen te vermelden.
Eigenlijk is dat helemaal geen probleem, behalve dan toch dat het BTW nummer van zelfstandigen uit je BSN nummer bestaat.
Daar is geen enkele goede reden voor. Maar het is wel heel gevaarlijk.

Als ik jouw naam, adres en BSN ken, is het een fluitje van een cent om me als jou voor te doen. Ik kan dan makkelijk aan je DigID komen, en dus bij je medische gegevens. Ik kan ook leningen afsluiten in jouw naam, schulden maken die jij moet betalen. Ik kan een loods huren op jouw naam en daar een wietkwekerij beginnen. Komt de politie er achter, dan wordt jij opgepakt.

Identiteitsdiefstal is geen klein probleem. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken komt het zo’n 600.000 (!) keer per jaar voor in Nederland, waarvan een aanzienlijk deel fraude met het BSN is.

En toch dwingt de overheid zelfstandigen om hun BSN nummer via hun BTW openbaar te maken… Van god los! Terwijl het zo makkelijk is om zelfstandigen een ander nummer te geven, wat niet op hun BSN is gebaseerd…

Ik besloot er wat aan te doen

Ik kwam er al snel achter dat ik de enige niet was. Allerlei organisaties hadden al pogingen gedaan, er waren al uitzendingen op Tv aan gewijd enzovoorts. Helaas hadden die nog niet tot nieuwe wetgeving geleid, en het leek er op dat iedereen het een beetje op had gegeven.
Ik besloot het dan maar zelf te proberen. Ik zocht contact met de politiek en probeerde ze te overtuigen hier wat aan te doen. En ik had meer geluk dan mijn voorgangers.

PvdA Kamerlid Astrid Oosenbrug was direct geïnteresseerd, beet zich vast in het onderwerp en liet niet meer los.
Samen met haar bedacht ik wat een redelijk alternatief was.
Vorige week stemde de Tweede Kamer over haar motie. En die werd UNANIEM aangenomen.

Wow!

Gaat Weekers dwarsliggen?

Helaas zijn we er nog niet. De regering kan een motie van de Tweede Kamer naast zich neerleggen. Dat gebeurt niet heel snel, zeker niet als de Tweede Kamer unaniem een motie aanneemt. Maar het kan wel.
En staatssecretaris Weekers heeft enkele minuten voor de motie in stemming werd gebracht al laten weten dat hij de motie ernstig ontraadde.
(extra stoer trouwens dat de Tweede Kamer dan toch de motie heeft aangenomen!)

Het is mij een raadsel waarom Weekers tegen de motie is. Het is helemaal niet zo moeilijk om ZZP’ers een BTW nummer te geven wat niet op hun BSN is gebaseerd. Het is niet heel duur en het is makkelijk te automatiseren. En bovenal: er is geen enkele reden waarom het BTW en BSN hetzelfde nummer zouden moeten zijn.

Weekers heeft minuten voor de stemming over de motie een brief aan de Kamer gestuurd, waarin hij twee redenen geeft:

 • Weekers zegt dat hij niets weet van BSN fraude via het BTW nummer.
  Tja, daar kan ik ook niks aan doen. Misschien kan hij het rapport van het ministerie van Buitenlandse Zaken eens lezen. 600.000 gevallen van identiteitsfraude per jaar! Het rapport splitst niet volledig uit hoe die fraude tot stand is gekomen, maar 9% is gerelateerd aan het BSN nummer. Dan lijkt het toch niet heel verstandig om mensen te verplichten hun BSN openbaar te maken.
 • Weekers zegt bovendien dat hij vanuit Europa verplicht is om zelfstandigen een uniek nummer te laten gebruiken voor de BTW. Daar heeft hij helemaal gelijk in. Het BTW nummer is nuttig. Alleen staat er helemaal nergens dat dit BTW nummer gelijk zou moeten zijn aan het BSN.
 • Dat BTW en BSN absoluut niet hetzelfde nummer hoeft te zijn zie je trouwens heel makkelijk aan ondernemingen die geen eenmansbedrijf zijn. Een BV heeft ook een BTW nummer, maar dan een nummer wat niets met BSN te maken heeft.

Alles bij elkaar begrijpt niemand waarom de staatssecretaris zich eerder verzette tegen de motie. Wellicht had hij op dat moment niet de tijd om zich goed te informeren.

We hopen allemaal dat hij dat nu wel gaat doen, en de motie van de Kamer zo snel mogelijk uitvoert!

 

PS: nog een artikeltje over het BSN / BTW gebeuren vind je op NUzakelijk.

 

12 gedachten over “Strijden tegen identiteitsfraude – Eindhovens Dagblad

 1. Goed werk!
  Als zzp-er weiger ik om mijn BTW-nummer op mijn website te zetten, omdat anderen mijn BSN eruit kunnen halen.

  Wat betreft “het is makkelijk te automatiseren”: Dat zal voor jou en mij waar zijn, maar we hebben het hier wel over de belastingdienst, hè. 😉

 2. En de belastingdient geeft al je gegevens weer door aan de eu. Daar kan je alles weer opvragen. Een btwnummer is genoeg.
  Nederland is dan weer heiliger dan de paus en geeft het adres ook door. Als je bijv een duits btwnummer opgeeft, dan krijg je alleen te zien of het een juist nummer betreft.

 3. HOERA, weer iemand die serieus probeert dit probleem aan te pakken! Een BSN-nummer is vertrouwelijker en veel gevaarlijker dan je PIN-code. Als er misbruik van gemaakt wordt, nemen hier noch de Belastingdienst, noch de Overheid hun verantwoordelijkheid. De burger zoekt het maar uit, ongeacht hoe het uitpakt.
  De belastinginspecteur met wie ik te maken heb, geeft als antwoord dat het heel normaal is, dat niemand erover begint, en dat ik een brief kan sturen naar afdeling Bestand. Echter, Bestand neemt geen Beslissingen, en dat weet hij ook wel, dunkt me. Het is trouwens volstrekt illegaal, want ik mag zelf NIET leuren met mijn BSN-nummer, totdat ik een bedrijf start, want dan moet ik dat nummer ineens uitventen. Bellen naar Postbus 51 heeft eveneens geen zin: de Belastingmedewerker “is er niet”, “belt later terug”, maar antwoord blijft tot dusver uit. Onacceptabel!
  Politici die de uitspraak “regels zijn regels” hanteren, kun je niet langer serieus nemen, regels zijn er blijkbaar voor hen die het goed uitkomt. De positie van de burger doet blijkbaar niet ter zake.

 4. Er zijn steeds meer bedrijven die van consumenten e.d. hun BSN-nummer vragen. VGZ laat de verzekerde zich er bij elk klantcontact mee identificeren, “omdat dat het meest veilig is”: daarmee zou de privacy van hun verzekerden volgens hun zelfs gediend zijn. Het instituut waar ik een opleiding volg eist van elke student in elke communicatie (huiswerk, aanvraagformulier examen) het BSN-nummer.
  Bij navraag vinden bedrijven het heel normaal dat de risico’s ervan “gewoon” bij de genummerde burger blijft. Laat de overheid bij elk misbruik zonder dralen of zeuren over schuldvraag alle schade levenslang vergoeden, want dit risico kan een burger niet zelf dragen!

  • Hey Jolanda
   Je hebt gelijk dat het idioot is dat zoveel bedrijven het BSN en vaak ook kopietjes van je paspoort voor van alles gebruiken terwijl dat eigenlijk niet mag. Goed dat Plasterk er een campagne tegen begonnen is, maar raar dat hij er niet gewoon een boete op zet. Want hoeveel keus heb je als je anders als klant geweigerd wordt?
   Overigens hebben de zorg, ziektekostenverzekeringen en banken vreemd genoeg wel het recht om je BSN te gebruiken, zoals Eddy hieronder terecht zegt.

   Ik concentreer me vooralsnog alleen op het BTW / BSN nummer. Daar is nu echt beweging en kunnen we hopelijk beginnen met het tij te keren.
   Lukt dat, dan kunnen we misschien daarna de volgende stap nemen.
   Doe je mee?

 5. Geweldig dat je actie hebt ondernomen! Ik heb me een paar weken terug voor het eerst bij de KVK ingeschreven, en groot was mijn verbazing toen bleek dat mijn BTW nummer vrijwel identiek bleek aan het BSN.
  Ik heb daar toen ter plekke al mijn bedenkingen over geuit, de mevrouw op het KVK had er nooit op die manier over gedacht volgens mij, want ze vond het bij nader inzien ook een beetje vreemd.

  En de overheid weet zelf trouwens ook best dat daar fraude mee mogelijk is, zoals blijkt uit deze website:
  http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2013/01/10/laat-u-niet-zomaar-kopieren-voorkom-fraude-met-een-kopie-van-uw-identiteitsbewijs.html

  “Streep uw burgerservicenummer door; in het document, maar ook in de strook nummers onderaan. Organisaties en bedrijven mogen het burgerservicenummer alleen gebruiken als dat wettelijk is bepaald. Dit geldt bijvoorbeeld voor de bank of zorgverleners, zoals uw huisarts, apotheek en zorgverzekering”

  • Eddy, mijn ervaringen bij de KvK zijn vergelijkbaar met die van jou. Ze zouden nog nooit iemand hebben horen klagen. Ik geloof het niet.

 6. Dank, Eddy, Jolanda en Jan voor de complimenten en positieve commentaren! Fijn om van elkaar te weten, en te weten dat we niet alleen staan.

  Wat erg belangrijk wordt om staatssecretaris Weekers te overtuigen, is om met voorbeelden te komen van ondernemers die vanuit hun BTW nummer met IDfraude te maken hebben gekregen.

  Ken je zulke mensen, dan vraag ze alsjeblieft om contact op te nemen! Hun verhaal kan enorm veel meer druk en duidelijkheid op de politiek geven.

  Goed nieuws: Ik heb vandaag van vakbondsdirectrice Linde Gonggrijp van FNV Zelfstandigen de toezegging gekregen dat ook zij gaan proberen om zulke klachten te verzamelen!

 7. Laatste nieuws:
  Soms is de politiek zo traag als… je weet wel, dat trage spul.

  Staatssecretaris Weekers heeft alweer een tijdje terug zijn biezen gepakt. Staatssecretaris Wiebes heeft hem vervangen. Het leek even alsof hij wel oren naar het geval had, maar we zijn intussen haast een half jaar en een compleet nieuw belastingplan verder, maar over het BTW / BSN nummer hebben we nooit meer wat vernomen…

  Daar word ik niet vrolijk van. Maar we geven nog niet op!

Geef een reactie