Tweede Kamer steunt ZZP’er in strijd tegen identiteitsfraude

*** Persbericht ***
Na anderhalf jaar strijd vindt ZZP’er Bas Thijs (AKA Design) de Tweede Kamer aan zijn zijde.

Den Haag, 3-12-2013

*** Persbericht ***

Tweede Kamer steunt ZZP’er in strijd tegen identiteitsfraude

Na anderhalf jaar strijd vindt ZZP’er Bas Thijs de Tweede Kamer aan zijn zijde.

Thijs: “Identiteitsfraude komt vaak voor. De overheid waarschuwt je daarom je BSN-nummer geheim te houden. Maar diezelfde overheid dwingt zelfstandigen om hun BSN openbaar op hun website te zetten. Daar wilde ik iets aan doen, en de Tweede Kamer nu ook.”

Zelfstandigen krijgen van de belastingdienst een BTW-nummer wat gelijk is aan hun BSN-nummer, met de toevoeging B01. Dat is al jaren zo. Het BTW-nummer staat verplicht op de website van de ondernemer.
Intussen liegen de cijfers er niet om. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken werden vorig jaar 600.000 Nederlanders slachtoffer van identiteitsfraude, waarvan een flink deel doordat criminelen hun BSN nummer hadden achterhaald.
En dat kan behoorlijk mis gaan. Zoals ook uit dit filmpje blijkt (vanaf 8:29 minuut)

“Ik vind het daarom idioot dat zelfstandigen zoals ik in feite verplicht worden om hun BSN nummer openlijk op hun website te zetten. Het is toch helemaal niet nodig dat je BTW-nummer gelijk is aan je BSN? Dat kunnen net zo goed verschillende nummers zijn.”

Thijs vroeg allerlei organisaties om hier iets aan te doen.
“Maar al gaf iedereen me gelijk, niemand had er tijd voor.”
Daarop besloot Thijs dan zelf maar de politiek te benaderen.

Kamerlid Astrid Oosenbrug (PvdA) pakte het thema wel op.
Thijs: “Ze beet zich erin vast en liet niet meer los. Geweldig. Samen bedachten we hoe het wel goed zou zijn.”
Er werden Kamervragen gesteld, en uiteindelijk een motie ingediend waarin de regering wordt opgeroepen om BTW- en BSN nummers van elkaar te scheiden.

Vandaag nam de Tweede Kamer met algemene stemmen de motie Oosenbrug aan.
Het is nog onbekend of de regering de motie overneemt.

Bas Thijs: “Het is natuurlijk nog afwachten wat staatssecretaris Weekers hiermee doet. Maar ik kan me niet voorstellen dat hij de hele Kamer negeert. Vooral niet omdat er geen enkel voordeel is aan de koppeling van BTW en BSN zoals die nu bestaat, en wel heel grote nadelen. Als ik jouw BSN ken kan ik zelfs leningen afsluiten op jouw naam. Dan wil je toch niet dat ik je BSN zo van je website kan plukken?”

“Bij mij gaat de champagne vast open. Want wie had dit gedacht? Ik ben maar een ZZP’er, in mijn eentje. En nu is de hele Tweede Kamer het met me eens!”

*** Einde Persbericht **

Geef een reactie